Català

UNLOCK THE CITY!

Quins són els confins geogràfics i humans que defineixen actualment la nostra vida urbana? Quina relació s’ha format entre allò “tancat” i allò “obert”? Entre la lentitud de la natura i la variabilitat del paisatge urbà?

 

UNLOCK THE CITY! és un projecte recolzat per l’Europe Creative Program i desenvolupat per una xarxa internacional de teatres, acadèmies i universitats per reflexionar sobre com les arts escèniques, combinades amb la investigació científica, es poden convertir en l’eina per repensar el paisatge de la ciutat postpandèmica.

Quatre ciutats —Anvers (BE), Barcelona (ES), Milà (IT) i Piatra Neamt (RO)— participaran en un ampli programa d’activitats d’investigació i cursos didàctics, així com en la creació de 12 produccions teatrals assignades a 10 artistes europeus cridats a examinar el concepte de límit (social, físic, cultural, etc.) en el context urbà.
 

L’objectiu de UNLOCK THE CITY! és generar un creixement qualitatiu i perceptiu —en termes d’habitabilitat, accessibilitat i sostenibilitat— dels espais urbans, així com contribuir a la conscienciació activa al si de les comunitats territorials, les organitzacions i l’administració pública, i sobre la seva capacitació i implicació.

10 Artistes Europeus 
12 Espectacles

Gràcies a la creació d’aquesta xarxa internacional, el projecte desenvolupa, al llarg de 36 mesos, enquestes sobre el territori centrades en l’estudi del paisatge en la ciutat postpandèmica i preparatòries per a la creació i realització de 12 espectacles teatrals confiats a 10 europeus

       El projecte

UNLOCK THE CITY! és un projecte de regeneració impulsat per una cultura l’objectiu de la qual és desenvolupar un mètode de treball integrat que combini la investigació tècnica-científica i orientada al disseny amb la pràctica teatral, fent-ne una eina per desencadenar processos de desenvolupament sostenible en la ciutat postpandèmica.  

El projecte es desenvolupa a 6 països diferents (Bèlgica, República Txeca, Itàlia, Noruega, Romania i Espanya) i contempla l’aliança de quatre institucions teatrals amb una forta vocació internacional amb dues acadèmies dedicades a l’escenografia i la posada en escena i una universitat especialitzada en l’estudi del paisatge. 

El límit en 3 nivells

Operant en 4 ciutats europees —Anvers (BE), Barcelona (ES), Milà (IT) i Piatra Neamt (RO)—, en llocs o zones que van dur a terme un paper clau per a la ciutadania durant la pandèmia, UNLOCK THE CITY! explora el concepte de límit (econòmic, social, físic, etc.) en la ciutat postpandèmica en 3 diferents nivells:  

Comunitat 

Què significa ser una comunitat avui dia? Quines són les limitacions i els problemes que més perceben els habitants i les realitats que viuen en una zona concreta? Com recollir les diferents perspectives i com narrar-les? 

Espai físic (urbà)

Com ha canviat la percepció i l’imaginari dels llocs després de la pandèmia? Quines són les transformacions que remodelaran els límits, interns i externs, la topografia dels espais (sobretot els públics) de les nostres ciutats els propers anys? 

Relació entre el teatre i l’espai urbà seleccionat 

La ciutat i el teatre: els ulls d’una es veuen reflectits en els de l’altre com en un mirall, però la funció teatral no s’acaba només amb la representació de la realitat. Com pot establir el teatre noves relacions amb el territori que habita, convertint-se en un instrument al servei dels ciutadans i incidint concretament en la vida de la ciutat, redibuixant les seves relacions i els seus límits? 


Formació i Didàctica

La investigació que es desenvolupa juntament amb les produccions teatrals està vinculada i es duu a terme mitjançant una sèrie d’activitats formatives i educatives, per aprofundir en els temes i per generar compromís amb el territori (Classes, Laboratoris de Treball de Camp, Laboratoris Creatius, Assemblees Públiques), que impliquen la col·laboració propera d’artistes, operadors teatrals, estudiants, professors universitaris i experts de diversos camps disciplinaris.   

Descobrir més